Conflicten op het werk ontstaan vaak door een verstoorde communicatie. Als de samenwerking vastloopt is mediation bij uitstek geschikt om partijen weer met elkaar in gesprek te brengen en de gespannen verhoudingen weer te normaliseren.
Mediation kan worden ingezet als beide partijen willen zoeken naar een voor beiden aanvaardbare oplossing. Omdat bij mediation vertrouwelijkheid en geheimhouding voorop staan, kunnen partijen vrijuit en zonder dubbele agenda’s met elkaar in gesprek gaan.
Deelname aan de mediation is altijd vrijwillig. Als er sprake is van ongelijke posities, is het belangrijk dat beide deelnemers in staat worden gesteld om een evenwichtig aandeel in de besluitvorming te leveren. Als een van de betrokkenen het gevoel zou krijgen dat hij in het nadeel is en niet een evenwichtig aandeel in de besluitvorming kan hebben, kan hij de mediation direct beëindigen.
Wanneer een voortzetting van de arbeidsrelatie geen reële optie (meer) is, en werkgever en werknemer in goed onderling overleg hun arbeidsrelatie willen beëindigen, kan exit-mediation een oplossing zijn. In een exit-mediation kunnen partijen snel duidelijkheid krijgen over hun positie en gezamenlijk tot een voor beiden acceptabele oplossing komen. Dit heeft vaak de voorkeur boven een tijdrovende en kostbare ontslagprocedure bij de kantonrechter, waarbij de uitkomst niet altijd voorspelbaar is.