In de privésfeer (scheidende (echt)paren, familie, buren, vrienden) kunnen conflicten vaak extra lastig bespreekbaar zijn. De persoonlijke relatie is immers ook in het geding, en juist dan wil men liefst een lange, dure en openbare rechtszaak voorkomen.
Veelal spelen er ook onderhuidse spanningen mee, zaken die omwille van de lieve vrede niet eerder uitgesproken zijn, maar die in een conflict des te heftiger naar voren komen.
Mediation kan helpen om op een goede manier met elkaar in gesprek te gaan en samen verantwoordelijkheid te nemen voor een oplossing die beiden past en die het mogelijk maakt om daarna allebei weer verder te kunnen.
Zo kan mediation worden ingezet om te komen tot goede afspraken bij een scheiding. Zoals afspraken over de verdeling van de boedel, het maken van een ouderschapsplan of conflicten over de omgangsregeling voor de kinderen, zodat beiden weer verder kunnen en hun nieuwe leven kunnen oppakken.
Mediation kan ook helpend zijn bij conflicten en spanningen in de familie, bijvoorbeeld rond de verdeling van een nalatenschap of rond het onderling maken van afspraken over zorg voor de ouders.
Mediation kan ook een bijdrage leveren als buren niet meer prettig naast elkaar wonen, bijvoorbeeld door problemen over lawaaioverlast, een verbouwing, een erfscheiding, een boom in de zon.